Pizzadeg

Pizzadegen ( l' impasto per la pizza) är klart. För mig är det nästan en tradition att göra en pizza på söndagar. Det är så kul att göra sin egen pizzadeg och ser hur den jäser och växer i volymen.

Mitt recept för pizzadegen:

300gr vetemjöl special

7 gr torr jäst

Vanigt vatten ( kallt)

1 matsked olivolja

2 tesked salt

1 tesked ljus syrap

In en mellanstor skål häll hela vetemjölet. Häll kallt vatten lite åt gång och rör, gör så ett par gånger tills degen börjar att bli kläddig. Häll syrapen och rör, häll oljan och rör, häll salt och rör, häll lite vatten till och rör. Du måste ha en ganska kladdig deg. Låt den vila i skålen 10 minuter. Sedan arbeta degen med dina händer eller om du har en maskin med extra vetemjöl, lite åt gång. Degen måste vara mjuk och fuktig till slutet. Olja hela skolen och täk den med plastfolie och ställ i kylskåpet för 24 timmar. Ta ut när du ska göra pizzan. Degen ska inte kavlas utan man ska använda händerna och mycket försiktigt ge formen till degen, ni kan göra det direkt i en ugnsform. Sätt ugnen 280 grader och koka pizzan bara med tomatsåsen i nedersta delen av ugnen. Ta ut pizzan efter 5 minuter och ställ på sista delen ugnen (uppåt) koka cirka 5 minuter till. Kolla med en gaffel hur ser pizzan ut under. Sedan dela alla ingredienserna på pizzan och koka för cirka 3 minuter till. Det är viktigt att du känner din ugn och hur mycket tid tar det när du laga mat så att det inte blir fel.

Lycka till!

Gillar

Kommentarer

Instagram